ترازوی آزمایشگاهی به ترازوی دقیق اطلاق میگردد که در آزمایشگاه جهت توزین مواد استفاده می گردد ، ترازو آزمایشگاه باید بسیار دقیق و بدون خطا باشد ، ترازو آزمایشگاهی باید دارای محفظه ی توزین بوده تا در زمان توزین وزن ، هوای محیط ترازو در توزین ایجاد خلل ننماید زیرا ترازو آزمایشگاهی به دلیل داشتن دقت بسیار بالا گاهی برابر با 0/00001 گرم نیاز به محیطی با عدم ورود و تاثیر هوا داشته و این ترازو را به حالت آزمایشگاهی نزدیک می نماید ، امروزه ترازوی آزمایشگاهی در سطحی بسیار گسترده ارائه شده و دارای ابعاد و کاربری های متنوع هستند ، حال آنکه ترازو دیجیتال آزمایشگاهی با چه دقتی توزین می نماید ما را به مفهوم اصلی ترازوی آزمایشگاهی نزدیک می نماید ، ترازو آزمایشگاه برای توزین مواد ارزشمندی است که بسیار ریز و حتی میکروسکپی بوده و عموما برای ترکیب با مواد های دیگر توزین شده تا به اندازه ی مورد نظر با هم ترکیب شوند ، این ترکیبات گاهی با جان انسان در ارتباط بوده از این روست که ترازوی دیجیتال آزمایشگاهی ارزش بیشتری می یابد و دقت در آن فاکتور حیاتی خواهد بود .
دقت ترازوی آزمایشگاهی از 0.01 گرم در حالت نیمه آزمایشگاهی شروع شده و بیشتر با دقت 0.001 گرم ( یک هزارم گرم ) ، 0.0001 ( یک ده هزارم گرم ) و 0.00001 ( یک صدم هزارم گرم ) ارائه می گردد و هر چه دقت ترازوی دیجیتال بالا باشد ترازو به حالت صنعتی و آزمایشگاهی نزدیک می گردد ، ترازو یک صد هزارم آزمایشگاهی ، یک گرم را به صد هزار قسمت تبدیل می نماید و در این حالت برای توزین مواد منفجره ، ترکیب مواد شیمیایی ، ترکیب دارو ها و این ثبت وزن مواد میکروسکوپی مورد استفاده می گردد ، داشتن محفظه ی توزین آزمایشگاهی از دقت 0.001 گرم ( ترازو یک هزارم گرم ) آغاز شده و قطعی می باشد ، ترازوی آزمایشگاهی بدون محفظه ی توزین در دقت یک هزارم ، یک ده هزارم و یک صد هزارم غیر استاندارد و خطا به شمار می رود ، ترازوی دقیق آزمایشگاهی به مفهوم دارا بودن شرایط توزین آزمایشگاهی است که داشتن محفظه ی توزین آزمایشگاهی ، درب های آسان باز شو ، بدنه و ساختار صنعتی و نیز در حالت بسیار ایده ال داشتن کالیبراسیون دیجیتال و داخلی است که در هر زمان توزین ، ترازو دقیق آزمایشگاهی ، به صورت خودکار کالیبره شده و توزین به صورت مداوم در حالت استاندارد است ، همانطور که از حساسیت موضوح مشخص است ، خرید ترازوی آزمایشگاهی نیاز به مشاوره و بررسی دارد ، کارشناسان تراز ایران با بیش از 30 سال سابقه ی درخشان در صنعت ترازو ، بهترین مشاور شما در خرید ترازو آزمایشگاهی بوده و داشتن نمایشگاه امکان تست و بررسی به صورت حضوری را نیز برای خریداران فراهم نموده است .
ترازوی آزمایشگاهی چیست؟
ترازو نقش اصلی و اولیه آن مشخص است. اما وقتی پسوند آزمایشگاهی به آن اضافه شود، قضیه حساس تر خواهد شد. چرا که در بعضی زمان ها و بعضی مکان ها، گرم ها و یا حتی دهم و صدم و هزارم گرم ها تعیین کننده و سرنوشت ساز است. زمان گرفتن آزمایش و آزمایشگاه ها ، جزء همان زمان و مکان هایی است که گرم ها و دهم و صدم و هزارم گرم ها بازیگران نقش اول صحنه هستند. اینجاست که اهمیت این نوع از ترازو، بیش از پیش مشخص می شود. ترازوی آزمایشگاهی وسیله ای است برای اندازه گیری وزن دقیق اجسام و مواد در آزمایشگاه ها. گاهی در حد اندازه گیری همان دهم و صدم و هزارم گرم ها. بنابراین باید دقت و ظرافت آن خیلی بیشتر از ترازوهای معمولی باشد.
توجه داشته باشید که گاهی جریان هوا هم ممکن است در وزن برخی مواد، تاثیری هر چند اندک بگذارد. بنابراین باید از انواع ترازوی آزمایشگاهی استفاده شود که بیشترین دقت و کمترین خطا را داشته باشد. ترازوی آزمایشگاهی دیجیتال گاهی می تواند وزن مواد در ابعاد میکروسکوپی را هم تعیین کند.
ترازوی آزمایشگاهی با توجه به نحوه کار به دو گروه مکانیکی و الکترونیکی تقسیم می شوند.
ترازوی آزمایشگاهی مکانیکی
ترازوی آزمایشگاهی مکانیکی بر اساس خواص مکانیکی کار می کند. به همین دلیل برای شروع کار با این ترازو، باید از سالم بودن و دقت قطعات مکانیکی آن کاملا مطمئن باشیم. اطمینان همیشگی از تراز بودن ترازو، صفر بودن دستگاه هنگام وزن کردن و تمیز بودن کفه توزین از اهمیت بسیاری در ترازوی آزمایشگاهی برخوردار است. همچنین باید دقت کنید حساسیت دستگاه به حد مورد نظر شما تنظیم شده باشد. تعمیر و نگهداری ماهیانه و سالیانه این دستگاه هم اهمیت خاصی دارد. برای این منظور لازم است در فواصل زمانی منظم قطعات داخلی ترازو طبق دستورالعمل دفترچه راهنما، باز و تمیز شوند.
البته شما می توانید با عقد قراردادهای مختلف، با شرکت های معتبر و مسئولیت پذیر، این وظیفه را به آن ها بسپارید. به طور کلی شاهین یا شاخص توزین و کفه مخصوص توزین که معمولا جنس آن از استیل است، دو قطعه اصلی این ترازو را تشکیل می دهد. البته قفل ترازو و وزنه های مجزای توزین را هم باید به این دو قطعه اضافه کرد. در نظر داشته باشید گاهی شرکت های سازنده برای افزایش قابلیت های محصولاتشان قطعاتی را به محصول اصلی اضافه می کنند که ترازوی آزمایشگاهی مکانیکی هم از این قاعده مستثنی نیست.
ترازوی آزمایشگاهی الکترونیکی
حتما می توانید حدس بزنید که نام دیگر آن ترازوی آزمایشگاهی دیجیتال است. کفه توزین، ابزار اندازه گیری و مدار جریان الکتریکی سه قسمت اصلی تشکیل دهنده ترازوی آزمایشگاهی دیجیتال است. نحوه عملکرد این ترازو با توجه به اهمیت دقت، پیچیده و تخصصی است. بنابر این بیشتر به ویژگی ها و امکانات ظاهری آن می پردازیم. در این ترازوی دیجیتال می توان مراحل وزن و اندازه گیری و همچنین تاریخ و زمان آن را ثبت و چاپ نمود. انتخاب زبان هم از دیگر امکانات آن به حساب می آید. وجود عملکردهای بیشتر و نه لزوما دقیق تر از دیگر ویژگی های ترازوی آزمایشگاهی دیجیتال یا الکترونیکی است.
نکات لازم در خصوص ترازوی آزمایشگاهی
نکته ای که به نظر، بیان آن در اینجا ضروری است، این است که گاهی انتساب عنوان مکانیکی به ترازوی آزمایشگاهی نوع اول ممکن است شما را به اشتباه وا دارد و احساس کنید به علت مکانیکی بودن، این ترازوها ضریب اشتباه بیشتری دارند. اما در واقع این گونه نیست. اگر کیفیت ترازوی آزمایشگاهی مکانیکی شما بالا و برند سازنده آن معتبر باشد، در بسیاری از موارد ممکن است ضریب دقت آن از برخی ترازوهای الکترونیکی هم بالاتر باشد.
آخرین نکته در بحث ترازوهای آزمایشگاهی این است که این ترازوها چه مکانیکی و چه دیجیتال، بر اساس نحوه عملکرد به انواع مختلفی تقسیم می شوند که به علت تخصصی شدن موضوع، از بیان انواع و عملکرد آن ها صرف نظر می کنیم. پیشنهاد ما این است: شما خیلی به نوع ترازوی آزمایشگاهی کاری نداشته باشید. نیاز خود را بسنجید و سپس با انجام تحقیقات لازم، ترازوی مورد نیاز خود، که بیشتر به دردتان می خورد را انتخاب کنید.